18 Kasım 2009 Çarşamba

AB yolunda din-devlet ilişkileri de tartışılmalı


Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Avrupa Birliği (AB) tartışmalarında siyaset, ekonomi ve kültürel konuların ön plana çıktığına dikkat çekerek, din-devlet ilişkilerinin göz ardı edilmesinden yakındı.



Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, insanların daha dindar hale geldiklerini söyledi.

AB ile ilgili tartışmalarda karşılaşılan en önemli sorunun `homojen ve tek tip bir Avrupa anlayışı` olduğuna işaret eden Bardakoğlu, `Her alanda olduğu gibi din-devlet ilişkilerinde de AB ülkelerinde çeşitlilik var. Ağırlıklı tartışılan konu siyaset, ekonomi ve kültür. Ama bununla birlikte AB`de din-devlet boyutunun yeterince tartışılmadığını görüyoruz.` dedi.

Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi`nin (İSAM) desteği ile yapılan `Avrupa Birliği ülkelerinde din-devlet ilişkisi` konulu sempozyum, İSAM Konferans Salonu`nda başladı. Açılışta konuşan Başkan Bardakoğlu, ülkelerin tercihinin onların din eğitimi ve öğretimine bakışlarını da etkilediğini vurguladı. Modernleşme ile dinin etkisinin azalacağı görüşlerinin boş çıktığını aktaran Bardakoğlu, dünyanın bazı istisnalar dışında eskisinden daha fazla dindar hale geldiğini söyledi. Proje sorumlusu Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Köse de, çalışmalarına başlarken, `Din-devlet ilişkisinde ortak bir Avrupa modeli var mı? Yoksa bu alan ülkelerin sorumluluğuna mı bırakılmış?` sorusundan hareket ettiklerini kaydetti. Sempozyumun açılış tebliğini sunan İngiltere Exeter Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Grace Davie ise Avrupa`da genç nüfusun büyük bölümünün dinden uzaklaştığını, dini düşüncesini kontrol etme kapasitesini yitirdiğini söyledi. Bununla birlikte dinin her geçen gün kamusal alana nüfuz ettiğini kaydeden Davie, `Bu eğilimi Avrupa`nın çeşitli bölgelerindeki İslam`ın varlığı tetiklemekte.` dedi. İki gün sürecek ve 12 Avrupa ülkesinin katıldığı sempozyumda Müslümanlara yönelik politikalar da ele alınıyor.

Mükremin Albayrak, İstanbul

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder