2 Kasım 2009 Pazartesi

ABD: Türkiye'de laiklik adına din özgürlüğü kısıtlanıyor

28 Ekim 2009 02:33
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yıllık olarak yayımladığı Uluslarara...

Türkiye, 'dini özgürlükler konusunda dikkat çekici hak ihlallerinin yaşandığı ülkeler' arasında gösterildi. Raporun Türkiye bölümünde, Anayasa'nın din özgürlüğünü öngördüğü, diğer yasa ve siyasetlerin de dinin genelde serbestçe uygulanmasına katkı sağladığı ancak laik devletin bütünlüğü ile ilgili anayasal düzenlemelerin hakları kısıtladığı vurgulandı. Devlet memurları ve öğrencilere yönelik kamu binaları ve üniversitelerde başörtüsü yasağının devam ettiğine dikkat çekilen raporda, "Başörtülüler ve yasağa meydan okumada onlara destek verenler ya disiplin cezalarına çarptırıldı ya da hemşire ve öğretmen olarak kamu sektöründe işlerini kaybetti." denildi.

1 Temmuz 2008-30 Haziran 2009 tarihlerini kapsayan raporda Türk yetkililerin, devlet kuruluşları ve okullarda başörtüsü yasağını devam ettirdiğine işaret edildi. Rapora göre devlet ayrıca 'İslami aşırılığa' karşı çıkmayı sürdürdü. Dini azınlıklar, inançlarından dolayı devlet kurumlarında kariyer yapmalarının fiilen engellendiğini söyledi. Bu gruplar ibadetlerinde, devlete kayıt yaptırmada ve dindaşlarını eğitmede zorluklarla karşılaştı. Bazı Müslümanlar, Hıristiyanlar ve Bahailer, dinlerini yaymaya çalıştıkları iddiasıyla bazı kısıtlamalara ve bazen tacizlere maruz kaldı.

HÜKÜMET ÇABALARI MEMNUNİYET VERİCİ

Dini Özgürlükler Raporu ile ilgili basın toplantısı düzenleyen ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Michael H. Posner, Türkiye'deki özgürlükler konusunda hükümetin gayretlerinden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Posner, "Raporda da ifade edildiği gibi Türk hükümetinin attığı adımlar bu ülkede din özgürlüğü adına umut verici." diye konuştu. Raporun kapsadığı dönemde din özgürlüğü adına en üzücü olayın Almanya'da haziran ayında güvenlik görevlisi tarafından başörtüsü nedeniyle öldürülen Mısırlı kadın olduğunu vurguladı.


ZAMAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder