17 Kasım 2009 Salı

Diyanet merkezi ezandan vazgeçiyor


Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu'nun "Merkezi ezan ve merkezi vaaz uygulamasını kaldırıyoruz" açıklaması yeni bir tartışma başlattı.

Bardakoğlu'nun, "Farklı seslerde ezan coşkusunun minarelerden yükselmesini daha estetik buluyorum" açıklamasına katıldıklarını ancak geçmişte çok kötü örnekleri gördüklerini açıklayan ilahiyatçılar, "Eğer kötü sesler ayıklanmazsa ezan manevi zevk vermez. Ya iyi sesler seçilsin ya da merkezi ezan kaldırılmasın" diye konuştular.

İŞTE İLAHİYATÇILARIN FİKRİ:

Prof. Dr. Bayraktar Bayraklı: Çok cami olan yerlerde, büyük şehirlerde merkezi sistem olmayınca kötü sesliler, makam bilmeyenler, farklı vakitlerde başlayanlar karmaşaya sebep oluyor. Bu nedenle büyük şehirlerde merkezi sistemin gerekli olduğuna inanıyorum.

Prof. Dr. Emrullah Yüksel: Tek tek görevlilerin seçilip, gerekli eğitimler verilmesi becerilirse, merkezi sistemin gerekliliği zaten ortadan kalkar. Cırlak bir sesi dinlemektense merkezi ezan sesini dinlemek çok daha iyi.

Prof. Dr. Yunus Vehbi Yavuz: Ben merkezi ezan sisteminden son derece memnunum. Oturduğum mahallede okunan ezanlar kulağa hoş gelmiyordu, makam bile yoktu. Bana ezan manevi haz vermiyordu. Güzel ezan birliğini sağlamak için gerekli eğitimler verilmiş, güzel sesler seçilmiş ve şartlar oluşturulmuşsa, merkezi sistem kaldırılsın. Öte yandan İstanbul Müftülüğü, iftardan 7 dakika önce ezan okunan Eyüp Sultan Camisi'ndeki 5 çalışan hakkında soruşturma başlattı. İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı ise yazılı açıklama yaparak, oruçlarını vaktinden önce açanların, bir günlük oruçlarını Ramazan'dan sonra kaza etmeleri gerektiğini duyurdu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder