17 Kasım 2009 Salı

Kâbe’nin üzerinden ‘kuş uçmadığı’na dair kanaati siyasiler ve din bilginleri tartıştı


BAKIN KİMLER NELER DEDİ?

Aşkın Asan (AK Parti Ankara): 18 yaşında Kâbe'ye gittim. Bu konu o zaman da vardı. Sonra bir sabah namazı sırasında, Kâbe'nin önünde bağdaş kurup gözlemledim. Kuşlar Kabe'nin üzerinden uçmuyordu. Yanından kenarından güvercinler geçiyor. Çünkü, namaz vakti, bir yerlere ekmek kırıntısı bırakılıyor. Onları alıyorlar, ama üstünden uçmadı.

Prof.Hayri Kırbaşoğlu (A.Ü. İlahiyat Fakültesi Hadis Bölümü): Bu tür iddiaları ortaya atanlar bilimsel ispattan ziyade kendi kutsallarına karşı bazı çabalar içine girerler. 'Hac'da şeytan taşlamasında atılan taşların göğe kaldırıldığı' şeklinde de bir şey var. Bunların aslı astarı yok.

Prof. Ethem Derman (A.Ü. Fen Fakültesi Astronomi Bölümü Uzay Bilimleri Başkanı): Suyun olmadığı yerde kuş olur mu? Hiçbiri doğru değil. Bu manyetik alanla da açıklanamaz. Çünkü, dünyanın manyetik alanı geneldir. Bölgesel manyetik alan olmaz. Kâbe'de lokal olarak manyetik alan yok.

Prof. İsmail Hakkı Ünal (A.Ü İlahiyat Fakültesi. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi): Dinde böyle bir şeyin yeri yok. Halk arasında var. Kuş uçar, uçak uçar. Kuşların ne suçu var. Kuşa gelene kadar kutsallığını zedelemişler, onlara itibar etmemek lazım.

Okan Can (Kuş Göçü uzmanı): Gözlem yapılması lazım. Basit bir araştırma ile anlaşılır. 4 ayrı kafeste güvercin götürülür ve bırakılır. Manyetik alan kuşları etkilemez. Uçarlar.

Mehmet Çiçek (AK Parti Yozgat Milletvekili- Diyanet İşleri eski Başkan Yardımcısı): Kâbe'ye yıllardır giderim bu söylenir. Ama kuşlar her yerden uçarlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder