18 Kasım 2009 Çarşamba

Kredi kartıyla kurban alınır mı?


29.10.2009 09:41
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, binlerce kişinin yanıt aradığı soruyu yanıtladı...


Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kredi kartı ve taksitle kurban alınıp alınmayacağı ile ilgili olarak, "Bir insan nasıl taksit ve kredi kartı ile evine eşya alabiliyorsa aynı şekilde kurbanı da aynı usule göre alabilir. Amaç burada ibadet niyeti ile almaktır. İbadet niyeti ile de bunu dağıtmaktır" dedi.
Bardakoğlu, Türkiye Diyanet Vakfı Kocatepe Camii Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen Vekalet Yoluyla Kurban Kesimi Organizasyonu Ankara Bölge Toplantısı'nın ardından basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, yüz bin civarında hacının Suudi Arabistan'a intikal edeceğini, bütün hacı adaylarına menenjit ve grip aşısı yapıldığını belirterek, "Hijyenik tedbirler alındı ve tokalaşma, mendil kullanımı, maske kullanımı dahil gereken sağlık uyarıları yapıldı. Bütün hacılarımıza
sağlık konusunda nelere riayet etmeleri gerektiği konusunda bir el kitabı verildi. Bunu Sağlık Bakanlığı doktorları hazırladı. Domuz gribi konusuna gelince Sağlık Bakanlığı'na tabiyiz. Onların programına göre gereken uygulamalar yapılacaktır. Biz çift başlılığa fırsat vermemek için tamamen Sağlık Bakanlığı'nın uygulamalarını takip ediyoruz. İlk giden kafililere domuz gribi aşısı yapılmadı. Orada yapılabilir mi konusu tamamen Sağlık Bakanlığı'nın takdirinde olan bir konudur. 65 yaş üzerine dahil bir kısıtlama söz konusu değildir. Biz yeni nesillerden daha sağlamız. İnşallah bizi domuz gribi etkilemez" diye konuştu.

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kurban alımının taksit ve kredi kartı ile yapılıp yapılamayacağıyla ilgili olarak ise Bardakoğlu, "Bir insan nasıl taksit ve kredi kartı ile evine eşya alabiliyorsa aynı şekilde kurbanı da aynı usule göre alabilir. Amaç burada ibadet niyeti ile almaktır. İbadet niyeti ile bunu dağıtmaktır. Ticari mülahazalardan uzak durmaktır. Bu uyarım şahıslardan çok kurumlar içindir. Hiçbir kurum ve kuruluş vekaletle kurban işini bir ticari faaliyete dönüştürmemelidir. Bu kurban ibadetine karşı büyük bir saygısızlıktır. Bir yardım kampanyasına dönüştürülmemelidir. Farklı amaçlarla kesilen hayvanların aynı zamanda vekaletle kurban kesilmesi gibi bir şey söz konusu olamaz. Bu da ibadeti bilmemektir ve tanımamaktır. Kesilen hayvanların kurbanlarını mutlaka ihtiyaç sahiplerine dağıtmak gerekir. Kurbanlar kavurma yapmak, evde difirizlerde depolanmak için kesilmez" dedi. Sağlık Bakanlığı'nın domuz gribine karşı 'kimseyle temas etmeyin' uyarısına karşı Kurban Bayramı'nda bayramlaşmanın zararlı olup olmayacağının sorulması üzerine ise Bardakoğlu, "Büyüklerinizin elini öpün, korkmayın bir şey olmaz. Duasını alın, inanıyorum ki büyükleriniz de size hep iyilik verir" karşılığını verdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder