18 Kasım 2009 Çarşamba

'Okunması yasak sure' haberi spekülatif


11.11.2009 18:42
Yavuz Bahadıroğlu, gazetelerde ve internet sitelerinde ‘Okunması yasaklanan sure’ başlığı ile yayınlanan haberlerin domuz gribi nedeniyle spekülatif olduğunu söyledi.





ULEMA PADİŞAHA 'HADDİNİ BİL' DEDİ

Bahadıroğlu, 1812’deki veba salgını sırasında Sultan Mahmut’un hastalığın yokolması için yatsı namazından sonra minarelerden ‘Sure-i Ahkaf’ın okunmasını emrettiğini doğrulardan bu haberin işleniş şeklinin yanlış olduğunu vurguladı. ‘Bu konu asıl amacından saptırılarak verilmiştir’ ifadesini kullanan Bahadıroğlu, yaşanan olaydan sonra ulemanın padişahı uyardığını belirtti: Bahadıroğlu şunları bildirdi:
’'Bir kavmin yok oluşunu anlatan bu sureyi padişah kendi inisiyatifiyle okunmasını emretmiştir. Ulema buna karşı çıkmış ve padişaha kendi alanının dışına çıktığını söyleyerek fetva vermesini enegellemiştir. Haddini bil demiştir.'

FETVA PADİŞAHIN İŞİ DEĞİLDİR
Bahadıroğlu, ulemanın yaptığı şeyin Zenbilli Ali Ali Efendi’nin Yavuz Sultan Selim gibi öfkesi burnunda bir padişaha karşı çıkıp ‘Sen dini konularda hüküm veremezsin. Yoksa seni azlederim.’ demesi gibidir diyerek şu ifadeleri kullandı: ''O günkü ihtiyaca göre ayetlerin okunması için böyle bir fetva verilmiştir. Bir anlamda şeyhülislam ve ulema padişahın yanlışlığını düzeltmiştir. Ve bizim işimize karışma demişlerdir.’’ Bahadıroğlu sözlerini şöyle tamamladı:

‘’Bazı zamanlarda Kur’an’ın bazı ayetleri öne çıkar. Bu da ona göre böyle olmuştur. Şeyhulislamlık müesseleri bunlara göre fetva verir. Yoksa haşa, Kur'an'ın ayetlerinden birini diğerine göre tercih etme durumu olamaz. Bu da böyle bir şeydir. Salgın hastalıklar, depremler ve seller olduğunda elbette Allah’ın rahmetini sığınacağız. Böyle bir zamanda Ad Kavmi’nin yok oluşunu okumak elbette uygundur. Ama maslahata uygun olmadığı için ulema bu konuda padişahın fermanını geri aldırmıştır. Padişaha sen haddini bil. Bu işlerden anlamazsın demişlerdir. Hadise budur. Sure-i Ahkaf Ad Kavmi’nin yok olacağını içeren bir suredir. O zaman ki dönmede Kur’an’ın mealni anlayan insanların çok olduğu için halkın morali ve psikolojisi bozulmasın diye padişah uyarılmıştır. Uleme tarafından ‘Şimdi bu fetvanın zamanı değildir’ denilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder